Konsertguiden

Scenteknik - vad är det?

En rockkonsert, som du ser på bilden, ett framträdande av en violinvirtuos eller ett företagsevent har faktiskt fler likheter än du tror. De kräver alla bra scenteknik för att lyfta ordentligt och för att fånga åskådarna. En konsert med Kiss på ett lastbilsflak utan ljus, ljud eller effekter skulle vara minnesvärt men inte så imponerande. Samma sak är det med en opera utan ljuseffekter eller en konsert med klassisk musik utan rätt stämning. 

Scenteknik handlar om att få samman ljud, ljus, effekter och annat till en helhet som förstärker upplevelsen. För företagare på ett event kan det göra skillnaden mellan att folk stannar och tittar eller går vidare och för musiker så kan det vara avgörande för om de ska få fler gig eller inte.

Detta behöver du

För att få det helt perfekt så behöver du:

  • En ljudtekniker som ser till att ljudet blir perfekt och balanserat. Alla ska få samma bra ljudupplevelse oavsett om de står längst fram eller längst bak. 
  • En ljustekniker som förstår hur man får framträdandet att lyfta. Tända en lampa kan vem som helst göra, men för ett perfekt ljus så behöver du en ljustekniker som vet vad de sysslar med. 
  • Rätt utrustning. A och O för ett framträdande är att du har det som krävs. Ett rockband utan trummor blir lite konstigt och ett event med talare utan en talarstol blir tomt. 

Kolla gärna av med en expert inom ljud och ljus innan du planerar ditt nästa event eller konsert. 

29 Aug 2020